Pages

Saturday, January 9, 2010

Yang Pertama



Kita baru bertatih,
orang lain sudah berjalan.
Bila kita mula berjalan,
orang lain sudah pantas berlari.
Kita mula ikut berlari,
malangnya orang lain sudah sampai ke benua sana.
Kenapa kita selalu menjadi orang kedua,
tidak yang pertama.
Aku ingin mara untuk jadi yang pertama. 



"Nasib dan takdir bukan untuk disalahkan tapi kita perlu berubah demi kebaikan"





13 comments:

ahmad humairi said...

salam,
nak jadi yang pertama kena bersungguh. jangan biarkan orang lain mendahului...
kalo anto buku ringkasan ari jumaat...ari khamis dah disiapkan..kalo agak deme nak sesuatu..terus je buat dan bagi, kalo deme x de idea...bagikan idea, kalo orang lain x sanggup, kita kena sanggup....aiiii jenuh weh...!!!

izakhairi said...

Cikgu Myri
semuanya chek sanggup asai jadi orang yang pertama...

Muhamad Arif Bin Zaripin said...

nasib semua atas usaha kita....

insan pendidik said...

kite kene selalu selangkah ke depan terutamanya kalau dengan anak murid...pastikan pengetahuan kita jauh ke depan especially kalau ngajar sekolah menengah.

izakhairi said...

Muhamad Arif bin Zaripin,
betul tu dik, kita perlu usaha yang lebih untuk mendapat nasib yang baik...

izakhairi said...

IP,
di zaman yang serba canggih ni memang kita kena beberapa langkah di depan anak murid...
ada anak murid yang terlebih 'advance'

ustaz eds said...

salam sis,
nawaitu nak jadi orang pertama merupakan satu niat yang murni dan selari dengan kehendak Islam. Cuma dalam kita berlumba inginjadi orang pertama itu, mestilah disertai dengan sifat Ikhlas, berusaha gigih dan akhir sekali bertawakkal kepada Allah S W T....InsyaAllah Sis boleh...

cikgu isza said...

adakah yang pertama itu terbaik,
kadang kala mungkin rezekinya...

NICK IRFAN said...

saya ske sajak ni kak! best! smua ayat2 dia membawa maksud mendalam... best! ada jgk motivasi sajak ni.. pengajaran byk...

anaklaut said...

salam,...ckgu,

best baca komen en. ahmad humairi.

tq singgah anaklaut..

secangkir madu merah said...

klu ingin mara menjadi yg pertama...kena bekerja kuat dan berusaha lebih...

Puterizz said...

iza,
dengan usaha yg tak kenal putus asa, iza pasti mampu mencapainya.

TeacherNunu said...

sy pun nak jadi yang pertama ;)

Blog Widget by LinkWithin

E-kad & Award dari teman

Salam Ramadhan
AlongArman